Valemedia ja totuusmedia

Viime aikoina on keskusteltu runsaasti viestinnästä ja syystäkin. Tämän ajan viestinnän määrä on valtava. Ellei ihminen viesti on hän kuollut. Meitä eläviä ihmisiä on monenlaisia. Jotkut pääasiassa vastaanottavat viestintää, toiset vastaanottavat ja myös lähettävät. Yhteiskunnallisten asioiden hoito on tärkeää ja siihen tulisi kaikkien osallistua tavalla tai toisella.

Mitä asioita ihmiset ja media kulloinkin painottavat tulee selväksi median ja henkilökohtaisten kontaktien kautta. Runsaasti somea (enimmäkseen Facebook) vajaat kymmenen vuotta käyttäneenä olen havainnut, että somessa on henkilöitä, jotka lähes jatkuvasti toistavat, että julkinen media (YLE, valtalehdistö, Helsingin Sanomat jne.) ovat valemediaa. Heidän mielestään ne toistavat puolueliitin ja valtaapitävien ajatuksia, olivat ne sitten hyviä tai eivät.  Vastaavasti myös julkisessa mediassa näkee toimittajien taholta kannanottoja, että some on yhtä kuin valemedia.

Kumpikin osapuoli on yhtä oikeassa ja yhtä väärässä.

Siihen, mitä julkaistaan, vaikuttaa väistämättä julkaisijan oma arvomaailma. Sama pätee somessa esiintyviin ihmisiin. Jotkut henkilöt väittävät olevansa uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia. He uskovat olevansa vapaita tiukoista arvoista. En usko, että täysin liberaalia ja arvovapaata ihmistä tai yhteisöä on olemassakaan.

Se, mitä julkinen media uutisoi, ei ole automaattisesti totta, muttei myöskään valetta. Somekaan ei ole totaali valemedia, vaikka siellä liikkuukin paljon informaatiota, joka ei ole totta.

Nykyiset tekniset mahdollisuudet ja muuttunut mediakenttä on ollut tällaiselle jo ikääntyneelle ihmiselle hyvin kasvattavaa. Ja opeteltavaa riittää edelleen mediakriittisyyden saralla.

Vaarana on, että mediakriittisyys kasvaa liian suureksi. Ihminen voi alkaa epäillä kaikkea informaatiota. Tuli se sitten mistä lähteestä hyvänsä.

Ei ole olemassa selkeää valemediaa, tai totuusmediaa.

Pekka Sevanto

Kuopio

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 78 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: