Tieto lisää tuskaa, vai lisääkö?

Nykyinen kehittynyt tietotekniikka vaikuttaa monin tavoin. Olen kutsunut itseäni jo vuosikymmeniä sitten kommunistiksi (=kommunikoiva ihminen).  Liiallinen kommunikointi on rasittavaa ja se voi jopa lisätä tuskaa. Aika ajoin kuulee sanottavan ”tieto lisää tuskaa”. Ja kyllä se senkin voi tehdä.

Maamme poliittiset päättäjät kokoontuivat, koska he ovat huolestuneita kansalaisten kiristyneistä kannanotoista koskien maahanmuuttoa. Huoli on varmasti aiheellinen, kuten ovat myös kansalaisten kiristyneet kannanototkin. Tässä, ja monessa muussakin asiassa, voi konkreettisesti havaita kuinka tieto lisää tuskaa.

Onko niin, että kun kansalaiset ilmaisevat huolensa kärjekkäästi tekstimuodossa sosiaalisessa mediassa, se on huolestuttavampaa kuin kansalaisten ehkä vieläkin kärjekkäämmät kannanotot vaikkapa huoltoaseman baarissa?

Ilmeisesti maamme päättäjien mielestä some keskustelut ovat huolestuttavampia. Sosiaalinen mediahan on enimmäkseen julkinen media, eli siellä käytäviä keskusteluja voidaan helposti seurata. Toki huoltoaseman baarienkin keskusteluja voidaan, mutta se on huomattavasti vaikeampaa ja kuluttanee enemmän henkilö- ja taloudellisia resursseja.

Kommunikointi vaikuttaa asenteisiimme ja asenteemme vaikuttavat tapaamme kommunikoida. Osa asenteistamme on perua jo lapsuudesta, mutta niihin vaikuttavat myös koulutuksemme, elämänkokemuksemme ja se mihin arvomaailmamme perustuu.

Vuosikymmeniä sitten maamme päättäjät tekivät päätöksen, että Suomesta tehdään moniarvoinen yhteiskunta. Sen päätöksen mukaisesti on toimittu. Seuraukset eivät ole olleet yksinomaan positiivisia.

Ihanteena moniarvoinen yhteiskunta, jossa ateistit, eri uskontokuntiin kuuluvat, eri kieltä puhuvat ja monin tavoin erilaiset ihmiset elävät sovussa toisiaan kunnioittaen, on hyvä. Onko tällaista yhteiskuntaa olemassa missään?

Ja onko sellaisen rakentaminen maan päälle edes mahdollista?

 

 

 

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 78 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: