Navigointia KYSiin ?

KYS Kaarisairaala ja parkkihalli 
Vas. KYS Kaarisairaala, oik. Parkkihalli

Olipa erittäin hyvä kirjoitus Jukka Patrakalta ”Sairaalla suunta hukassa” Savon Sanomissa 17.5.17. Oli helppo ”kulkea” hänen kanssaan kuumeisena KYSin sokkeloissa. Varmasti ovat kaikki asianosaiset tehneet parhaansa, että avuntarvitsijat löytäisivät mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti oikeaan paikkaan. Totta on, että kovassa kuumeessa havaintokyky heikkenee, tosin voi se heiketä monista muistakin syistä. KYSin tapainen mammuttirakennus järjestelmineen kyllä eksyttää terveenkin ihmisen. Siellä, jos missä tarvittaisiin navigaattoria. Kännykkä taskuun, kuulokkeet korville ja navigaattori päälle. Ehkä tämä on tulevaisuutta, ja jossain jo nykyisyyttäkin.

Kun, tai jos, tuollainen järjestelmä tulee, varokaamme törmäilemästä nurkkiin ja toisiimme! Navigaattori ei aina osaa ilmoittaa ajoissa ”Käänny vasemmalle, käänny vasemmalle ja sen jälkeen kymmenen askeleen päästä oikealle!”. Opastus voi tulla vielä vaikeammaksi, jos järjestelmä sekoaa ja alkaakin antaa ohjeita esimerkiksi somalin kielellä supisuomalaiselle potilaalle. Entä jos ohjeet tulevatkin savonkielellä, jollekin vain arabiaa osaavalle maahan muuttaneelle henkilölle?

Odotan mielenkiinnolla KYSin tulevia teknisiä uudistuksia. Sitä ennen aion säästää rahaa jääkiekkovarusteisiin, mieluummin maalivahdin asusteisiin. Ne ovat välttämättömät tulevaisuuden KYSissä kuljettaessa älytekniikan ohjauksessa.

Julkaistu Savon Sanomissa 21.5.2017


 

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 78 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: