Jakolinjoja

Me ihmiset olemme innokkaita lyömään leimoja toisiimme. Jos minulla on väärä leima, en kuulu joukkoon, minua karsastetaan, mahdollisesti jopa kartetaan.

Korona aikana – eikä se ole vieläkään päättynyt – jos et käytä maskia, olet ”vastuuton ja viruslinko”. Julkisilla paikoilla lähellä olevat ihmiset voivat karttaa sinua kuin ruttotautista, huomautella, tai vähintään katsoa vahvasti moittien.

Ellet ole ottanut riittävää määrää rokotteita et saa koronapassia. Silloin et voi nyt matkustaa ulkomaille lentokoneella. Se ei tietenkään haittaa sitä osaa kansasta, joka ei ole edes aikeissa matkustaa ulkomaille. Jotkut voivat kuitenkin kokea olevansa näkymättömän teräsaidan ympäröimässä vankilassa, koska eivät ole katsoneet tarpeelliseksi ottaa koronarokotuksia. Heiltä evätään pääsy lentokoneeseen. Koronapassia saatetaan vaatia joissain maissa myös muilla liikennevälineillä maahan pyrkiviltä ihmisiltä.

Tällä hetkellä on menossa jako venäjämielisiin ja muihin. Sain kuulla olevani venäjämielinen, kun en lähtenyt toistamaan tuttua lausetta ”ryssä on ryssä, vaikka voissa paistettas”. Kerroin vakaan kantani, että tavallisia Venäjän kansalaisia ei pidä syyllistää maan johdon tekemistä päätöksistä ryhtyä sotaan Ukrainassa. Mielipiteeni venäläisistä olivat leimaajan mielestä liian positiivisia. Nyt käynnissä oleva sota on todella hirveä ja meillä jaetun tiedon mukaan aloittaja on yksiselitteisesti Venäjän valtion nykyinen johto.

Elämäni ensimmäinen kohtaamani venäläinen oli jatkosodan jälkeen Suomessa, Tuusulan Hyrylässä, asunut sotavanki. Hän oli lyhyt, ehkä 50 vuotias, vaaleatukkainen mies, joka kävi pilkkomassa meille puita. Hän sai vapaasti kulkea kylällä. Ei häntä tarvinnut vartioida. Hän teki työnsä, emmekä me lapset häntä pelänneet. Ei hän meille puhunut, ei ehkä osannut puhua suomea.

Olen tähänastisen elämäni aikana kohdannut useita venäläisiä Suomessa. Mitään kielteisiä muistoja ei minulla heistä ole. Käynnissä oleva sota on todella järkyttävä. Venäjän nykyhallinnon ja armeijan päätöksiä, sekä toimenpiteitä en voi hyväksyä. Silti kysyn:

Pitäisikö minun nyt vihata kaikkia venäläisiä, koko Venäjän kansaa, ettei minuun lyötäisi
leimaa ”venäjämielinen” ?

Pekka Sevanto

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 78 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

One thought on “Jakolinjoja

  1. Hyvä kirjoitus. Venäjän kansa on samanaisia ihmisiä kuin mekin. Heitä johdetaan Ukrainan sodassa kuitenkin harhaan väärällä tiedolla, eikä kansa tiedä mitä johtajat käskevät sotilaiden tehdä. En hyväksy minkäänlaista sotaa, silti sanon, että sodassakin on säännöt- ettei siviileille saa tehdä mitään väkivaltaa, vaan heitä on suojeltava. Kun tällaista on todistetusti tapahtunut, on sotilaiden velvollisuus laskea aseensa, jotta karmeudet loppuisivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: