Korona viestintäkö onnistunutta?

Edesmennyt viestinnän professori Osmo A. Wiio laati aikoinaan viestinnän lain. Mallina laille oli varmasti Murphyn laki. Wiion lain ensimmäisessä pykälässä sanotaan näin:

Viestintä epäonnistuu aina, paitsi sattumalta.

Wiio laati lakipykälät pilke silmäkulmassa. En tiedä kuinka paljon hänellä oli tosiperäistä kokemusta siitä, kuinka valitettavan oikeaan osuneita pykälistä tulikaan.

Korona aika alkoi noin puolitoista vuotta sitten. Oma reaktioni siihen oli ensi alkuun se, että minun ja vaimoni tuskin tarvitsee muuttaa mitään elämäntavassamme. Kun kaksi eläkeläistä elää pääosin kahdestaan, ei harrasta iltamenoja ravintoloissa, tai pubeissa ja sosiaaliset kontaktitkin ovat vähäiset, ei juurikaan tarvitse muuttaa mitään. Viikottain kävimme kyllä jumalanpalveluksissa. Niissä tapasimme (=näimme) enemmän ihmisiä. Tartuntariski oli oman käsitykseni mukaan pieni.

Kohu asian ympärillä kasvoi ja hallitus alkoi pitää lähes päivittäin tiedotustilaisuuksia yhdessä THL:n ja STM:n asiantuntijoiden kanssa. Paniikki maassamme kasvoi. Vuoden 2020 keväällä tuli maskiasia esille. Ensimmäiset julkisen median välittämät tiedot olivat, että kasvo- ja nenäsuojuksista ei ole juuri mitään hyötyä viruksen leviämisen ehkäisyssä. Tuon tiedon perimmäinen syy tuli kyllä hyvin pian selväksi kansalaisille. Maskeja ei vaan ollut maassamme riittävästi saatavilla. Olivatko ensimmäiset maskiasiaa koskevat viestit tarkkaan harkittuja? Ja perustuivatko ne harhaluuloon, että Suomen kansa uskoo kaiken mitä julkinen media tuo hallituksen ja viranomaisten nimissä julki?

Viime vuoden syksyllä olikin sitten vuorossa toisenlainen viesti kansalaisille. Maskit ovatkin hyödyllisiä. Niiden käyttöä suositeltiin voimakkaasti sekä THL:n, STM:n, että hallituksen taholta. Myös AVIt ohjeistivat asiasta. Eikä mennyt, kuin muutama kuukausi, niin maskisuosituksesta olikin tullut pakko moniin  paikkoihin ja tilanteisiin. Eikä loppua maskien käytölle ole näkyvissä. Todennäköisesti jotkut käyttävät niitä vielä pitkään senkin jälkeen, kun suositus on poistettu ohjeista.

Edellä kertomani episodi juurrutti perustellun epäillyn hallituksen, THL:n, STM:n ja aluehallintovirastojen jakamaan informaatioon.

Olen lukenut viruksesta mielestäni aivan asiallista informaatiota Wikipediasta enimmäkseen englannin kielellä, mutta myös suomeksi. Koska en ole tiedemies, en tietenkään ole voinut kaikkea ymmärtää. Mieleeni jäi, että kyse on erittäin vaikeasti havaittavasta ja torjuttavasta mikroskooppisesta järjestelmästä. Oma käsitykseni on, että haitallisten viruksien leviämistä voidaan jossain määrin estää ja torjua. Ne ovat kuitenkin nopeasti muuntautuvia, joten niitä vastaan kehitetyt rokotteet ovat epävarmoja teholtaan ja jäävät suojausvaikutuksiltaan lyhytaikaisiksi. Uusia variantteja löytyy koko ajan. Viimeisin, josta itse luin, oli lambda variantti. Siihen ei uutisen mukaan pysty mikään rokote. Ei ole tullut tietooni onko koronaviruksista löydetty jo omega variantti. Selvää on, että kun kreikan kielen aakkoset loppuvat koronavarianttien rekisteröinneissä, otetaan käyttöön myös numerot. Esimerkiksi delta256, gamma 123, jne.

Tilanteen ollessa tämä, jatkaa julkinen media tartuntalukujen uutisointia. Sen tarkoitus on tietenkin saada ihmiset noudattamaan julkisen hallintovallan jatkuvasti muuttuvia ja ristiriitaisia ohjeita. Kun ylläpidetään riittävää pelkoa, saadaan ihmiset tekemään melkein mitä vain.

Ristiriitaisia ja epäselviä ohjeita on tullut melkoisesti koko korona ajan.

Toinen asia on muissa medioissa välitetyt uutiset rokotuksista, rokotusten tehosta ja haitoista. Erityisesti haitoista, on julkinen media ollut hyvin vaitelias. Hallituksen ohjeistamanako?

Maskien käytön haitoista on jo tietoa, mutta silti niitä käytetään ja vaaditaan pakonomaisesti monissa paikoissa. Tiettävästi niiden käyttö on edelleen yleisesti suositus, ei pakko täällä Suomessa. Tosin, jotkut yritykset ja yhteisöt ovat ilmoittaneet, että he vaativat maskin käyttöä tiloissaan.

Rokotusten haitoista kuulee lähinnä kansalaisilta, ei juurikaan julkisesta mediasta, ei THL:ltä, STM:stä, eikä hallitukselta. Itse olen pyrkinyt olemaan kriittinen haittauutisten suhteen, mutta ainakin yhdestä (kaksi henkilöä) tapauksesta olen varma, koska sen tiedon sain lähisukulaiselta. Luojan kiitos, kumpikin on jo toipunut usean tunnin kestäneestä tasapainon menetyksestä, joka seurasi Pfizerin rokotuksen toisesta piikistä. Sitä en tiedä onko kukaan ilmoittanut heidän kokemastaan haittavaikutuksesta THL:ään?

Mielessäni on kysymys. Kuinka paljon voimme luottaa maamme hallituksen, THL:n, STM:n ja julkisen median välittämiin tietoihin korona-asioissa? Tähän ei voi antaa yleispätevää vastausta. Jokainen kansalainen suhtautuu ohjeisiin ja viesteihin omalla tavallaan. Luottamuksen taso varmasti vaihtelee. Mielipidekyselyillä voidaan saada asiasta jonkinlainen kuva. Sellaista ei ole silmiini osunut.

Pekka Sevanto

Kuopio

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 79 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä ainoa minulla oleva radioamatööri trcvr (vastaanotin & lähetin) on pieni FM laite CRT-FP00. Se vaikuttaa olevan liian monimutkainen minun käytettäväkseni. Valitettavasti täällä Kuopiossa ei em. laitteen käyttämillä taajuusalueilla ja FM lähetyslajilla juurikaan liikennettä ole. Olen edelleen radioamatöörikerhon Kuopion Seitoset ry (OH7AA) jäsen ja kerhoilloissa käyn aina, kun se on mahdollista. Pääasiallinen tekninen kommunikointini tapahtuu nykyään tietokoneella ja älypuhelimella.

Jätä kommentti