Milloin korona pandemia päättyy?

Maailman laajuinen pandemia julistettiin WHO:n taholta maaliskuussa 2020. Sen seuraukset ovat olleet valtavat. Maailmassa massiivisesti levitetty informaatio on keskittynyt koronaksi nimettyyn virukseen. Poikkeuslakeja on otettu käyttöön, uusia lakeja ja asetuksia on säädetty pikavauhtia. Tärkeimmäksi asiaksi on tullut vain yhdestä viruksesta,  koronasta, sen vaikutuksesta ja leviämisestä tiedottaminen. 

Suhtautuminen eri maiden hallituksissa on vaihdellut. Monenlaiset asiantuntijat ovat saaneet runsaasti tilaa julkisessa mediassa. Päivänselvää on, että kyse on tarttuvasta taudista, jonka kaikista vaikutuksista ja tarttumistavoista ei ole täyttä varmuutta kenelläkään.  

Yksityisiin kansalaisiin massiivinen julkinen informaatio on vaikuttanut monin tavoin. Vaikutukset eivät ole aina olleet positiivisia. Asiantuntijoiden ja julkisen vallan edustajien motiivit toiminnassaan ovat olleet hyvää tarkoittavia. Näin ainakin toivon.  

Globaalin organisaation, kuten WHO (Maailman terveysjärjestö) tarkoitus on myös hyvä. Kysyä kuitenkin sopii, kuinka paljon WHO:nkin toimintaan vaikuttavat erilaiset, globaalien suuryritysten, taloudelliset intressit? 

Koronan aiheuttama informaatiotsunami on muuttanut maailmaa ennen näkemättömällä tavalla. Lukemattomia perinteisiä, globaaleja ja kansallisia, suuria ihmisjoukkoja kokoavia tapahtumia on peruttu. Taloudelliset vaikutukset ovat olleet jo nyt valtavat. 

Pandemian ja sen voittamiseksi käyttöön otettujen poikkeuslakien inhimilliset ongelmat ovat myös osoittautuneet suuriksi. Kaikista voimassa olleista rajoituksista huolimatta koronaviruksen aiheuttama tauti on kirjattu lukemattomien ihmisten kuolinsyyksi. 

Oma käsitykseni on, että koko koronapandemia, jota kutsun koronahässäkäksi, on jakanut ihmisiä monin tavoin. Avioliittojakin on hajonnut sen seurauksena. Monet jakolinjat näyttävät jääneen, jos eivät pysyviksi, niin ainakin pitkäaikaisiksi. 

Raamattunsa hyvin tuntevat kristitytkin, ovat voineet joutua ristiriitoihin. Osa korostaa kuuliaisuutta esivaltaa kohtaan (Room.13:1-6), ja osa sitä, että pelkoa ei rakkaudessa ole (1.Joh.4:16-18). Hyvin monet tunnustavat kristityt, mutta myös muut, ovat sanoneet ”se tulee, mikä on tullakseen”. Voidaan puhua uskosta kohtaloon, jolle ei ihmiskunta hyvistä yrityksistä voi mitään. Äärimmilleen vietynä kohtalousko voi johtaa toimettomuuteen ja toivottomuuteen. Se voi myös olla arkinen ilmaus luottamuksesta Jumalaan, vaikka Jumalaa ei tuossa lauseessa mainitakaan. 

Liittyen korona pandemiaan, tästä aiheesta voisi järjestää kristillisen seminaarin, joka voisi kestää vuosikausia pääsemättä sopimukseen yhteisestä julkilausumasta. 

Ehkä joku, tai jotkut kristilliset yhteisöt tulevatkin järjestämään sellaisia seminaareja, webinaareja, tai millä nimellä niitä sitten tullaan kutsumaankaan. 

Odotan mielenkiinnolla elänkö niin kauan, että WHO ilmoittaa korona pandemian päättyneeksi. Epäilen, ettei sellaista ilmoitusta tule WHO:lta koskaan, sillä nythän on saatu käyntiin runsas kasvomaskien tuotanto ja rokotteitakin kehitetään monissa maissa. Liian suuret myyntituotot menetettäisiin, mikäli WHO ilmoittaisi korona pandemian päättyneeksi. Tosin, onhan niitä muitakin viruksia, joiden aiheuttamia tauteja voidaan alkaa seurata yhtä suurella mielenkiinnolla, kuin COVID-19 virusta. 

Pelko on erinomainen myynninedistämiskeino, kuten tiedämme jo tietokoneiden virus- ym. torjuntafirmojen toiminnastakin. 

Muuten, onko WHO joskus antanut julkilausuman, että joku pandemia on päättynyt ?

Pekka Sevanto 

Kuopio 

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 78 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: