2019

Tekoälystä älyttömyyksiin?

Nykyaikana puhutaan tekoälystä. Mitä tekoäly on? Wikipedia kertoo siitä mm. näin:

Tekoäly eli keinoäly on tietokone tai tietokoneohjelma, joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoja. Tekoälyn tarkempi määrittely on avoin, koska älykkyyttä itsessään on vaikea määritellä. Andreas Kaplan ja Michael Haenlein määrittelevät tekoälyn järjestelmän kyvyksi tulkita ulkoisia tietoja oikein, oppia tällaisista tiedoista ja käyttää opittuja asioita tiettyjen tavoitteiden ja tehtävien saavuttamisessa joustavan sopeutumisen kautta. Tekoäly viittaa myös aihetta tutkivaan tieteen alaan.”.

Kuinkahan paljon on tutkittu tekoälyn tuloksia? Veikkaan, ettei riittävästi.

Somesovellukset käyttävät todennäköisesti tekoälyä. Tarkoitus on tietenkin hyvä, eli saada someviestinnästä siistimpää, vähentää rikollisuutta, vihapuhetta ja seksuaalisesti sopimatonta viestintää. Tekoäly voi johtaa vähintäänkin huvittaviin johtopäätöksiin. Tästä on itsellänikin kokemusta.

Twitter on pariin otteeseen yllättänyt ilmoituksella ”Kuva sisältää arkaluontoista materiaalia, jota et halua nähdä.” Samassa ilmoituksessa oli painike, jotka klikkaamalla kuvan sai näkyviin. Viimeisin tällainen oli tämä:

Kuvassa oli siis tavallinen lihapiirakka! Että ihan arkaluontoista materiaalia!