Kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä

Tänä vuonna on julkisessa mediassa julkaistu tietoja sopeutumiseläkkeistä. Sen seurauksena syntyi melkoinen kohu. Toki itseäni ja lähipiiriänikin ihmetytti joidenkin sopeutumiseläkettä saavien kansanedustajien ahneus. He ovat saneet melkoisia tuloja yritystoiminnasta ja silti nostaneet sopeutumiseläkettä. Tosiasiahan on, että elämänsä tärkeimpänä asiana rahan ja omaisuuden kasvattamista pitäville ei mikään riitä.

Savon Sanomissa 14.4.18 oli kirjoitus ”Etu, josta ei ole mukava tehdä tiliä”. Ei varmasti ole, koska vihaiset reaktiot ovat seurauksena.

Kirjoituksen mukaan entinen kansanedustaja Tuula Väätäinen (SDP) ei halua osallistua tästä aiheesta käytävään keskusteluun. Se on ymmärrettävää, koska hän täyttää muutaman vuoden päästä 65 vuotta ja siirtyy vanhuuseläkkeelle. Hänen tämän hetkinen sopeutumiseläkkeensä on 2119 € kuukaudessa ja siinä on huomioitu 21000 € vuositulon vaikutus.

Entinen KD:n kansanedustaja Kari Kärkkäinen kertoo nostaneensa sopeutumiseläkettä ollessaan opiskelija, mutta jättäneensä nostamatta, kun muita tuloja on ollut riittävästi. Se on mielestäni ollut asiallista toimintaa. Epäilemättä on myös muita entisiä kansanedustajia, jotka ovat toimineet moraalisesti oikein ja jättäneet sopeutumiseläkkeensä nostamatta, jos heidän muut tulonsa ovat olleet riittävät.

Meillä suomalaisilla, myös itselläni, on taipumus tehdä nopeita ja vääriä yleistyksiä. Esimerkiksi ”kaikki poliitikot ajavat vain omia etujaan”. Erityisesti iltalehdet ja sosiaalinen media tuovat esille liian usein, ja kärjekkäästi kirjoittajien omia mielipiteitä, jotka perustuvat pahimmassa tapauksessa pelkkiin otsikoihin. Näin on saatu, ja saadaan jatkossakin myrkyllinen mediasoppa aikaan.

Olisi hyvä oppia hillitsemään intonsa mielipiteen julkaisussa hätäisesti. Vilkaisu peiliin tuo mieleen kysymyksen:”Oppiikohan sen koskaan?”

Pekka Sevanto

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 75 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s