Hämeenlinnan matka marraskuussa 2017

Teimme junamatkan Kuopiosta Hämeenlinnaan vaimoni Pirjon kanssa. Tarkoituksena oli tavata Pirjon veli, Antero Lampi ja hänen vaimonsa Anneli. Antero ja Anneli olivat muuttaneet Hämeenlinnaan Kajaanin Venäjänniemestä, jossa olivat asuneet pitkään. He olivat olleet vuosia töissä Kajaanin Adventtiseurakunnassa. Eläkkeelle jäätyään he alkoivat katsella kotia muualta. Useiden vuosien jälkeen heidän onnistui myydä Kajaanin Venäjänniemen kotinsa. Uusi koti löytyi läheltä Hämeenlinnan keskustaa vanhemmasta, mutta viihtyisästä kerrostalosta.

Vaimoni ja minä yövyimme ensimmäisen yön hotelli Emiliassa, mutta vaihdoimme lähellä olevaan Cumulus hotelliin Emiliassa olleiden puutteiden vuoksi (huone oli kylmä).

Me, Pirjo ja minä, emme juurikaan tunne Hämeenlinnaa. Toki Aulangolla olimme joskus elämässämme käyneet. Siellä käytiin tämänkin reissun aikana, kun Antero ja Anneli kuljettivat meitä autolla ja esittelivät Hämeenlinnaa.

img_20171115_1054161358071843.jpg

Tässä tornissa suorittivat ilmavalvontalotat ilmavalvontaa sotiemme aikana 1939 – 1944. Torniin emme kavunneet, koska se oli suljettu. Avoinna se on ilmeisesti kesäaikana.

Tornista tuli mieleen kesäkuu 1968, kun olin lähes kolme viikkoa kertausharjoituksissa  Hämeenlinnan Erillisessä Viestikomppaniassa. Kertausharjoituksissa sattui erikoinen tapaus, kun housuni olivat varuskunnan vankilassa yhden yön, mutta itse en ollut mukana. Kuinka se on mahdollista, kysyi yksi mies, kun kerroin asiasta.

Menneinä vuosikymmeninä varusmiehen, ja reserviläisten myös, piti laittaa päälle armeijan harmaa asu lomalle lähtiessään. Olin erään radiosähköttäjäkurssikaverini, Ilkan, kanssa tullut yhtä matkaa Tuusulasta Hämeenlinnaan hänen autollaan. Jalassani oli harmaat siviilihousut, jotka olivat armeijan harmaat väriltään. Molemmat, kaverini Ilkka ja minä, olimme hyvin hoikkia poikia siihen aikaan. Varusvarastolta oli jaettu kaikille reserviläisille myös harmaa loma-asu, eivätkä ne suinkaan aina olleet mitoiltaan sopivia. Meille molemmille oli jaettu vyötärön mitoiltaan selvästi liian suuret housut.  Eräänä perjantaina Ilkka tuli kysymään lainaisinko harmaita siviilihousujani hänelle, koska hän on saanut iltaloman ja aikoo lähteä kaupungille. Lupasin, koska en itse ollut iltalomalle lähdössä. Ilkka sitten lähti iltalomalle minun housuni jalassaan ja joi alkoholipitoisia juomia niin paljon, että Hämeenlinnan poliisi korjasi Ilkan talteen ja toi hänet varuskunnan putkaan. Näin housuni olivat yön putkassa ilman minua.

Anteeksi, että harhauduin muistelemaan menneitä. Ymmärtänette, että me iäkkäät – ja nuoremmatkin – miehet mielellään muistelemme armeija aikojamme, kuten äidit synnytyksiään.

Koleaa oli marraskuussa Aulangon tornin lähettyvillä, mutta näkymät olivat hienot, kuten alla olevasta kuvasta voi nähdä.

img_20171115_1051111442636195.jpg

Oli monia mukavia hetkiä Hämeenlinnassa, kuten yleensä, kun tapaamme Anteron ja Annelin. Heidän kodissaan saimme nauttia pöydän antimista ja kokea hengen yhteyttä, jonka Pyhä Henki saa aikaan.

Oli mukava reissu! Toivottavasti voimme käydä Hämeenlinnassa tänäkin vuonna!

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 78 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

%d bloggaajaa tykkää tästä: