Jätteiden lajittelusta

Savon Sanomien pääkirjoituksessa 7.10.16 kirjoitettiin jätteiden lajittelusta. Se on tärkeä ja kannatettava asia. Kahden, vähemmän kiireisen, eläkeläisen taloudessa on aika helppoa lajitella jätteet. Käytössämme on ollut jo vuosia keittiössä kolme ämpäriä jätteille: sekajäte, biojäte ja kartonki. Lisäksi olemme huoneistossamme muualla pitäneet säilytyspaikan paperi-, metalli- ja lasijätteille. Tämä on hoitunut vähällä vaivalla ja toiminut hyvin jo vuosia. 

Toki välillä on tullut sellainen ajatus, että onko kotimme jätteenkeräyslaitos ja me sen työntekijöitä? Emme kuitenkaan ole luopuneet jätteiden lajittelusta, koska tiedämme, että se on monin tavoin hyödyllistä. Jätteet voidaan hyödyntää ja näin omalta pieneltä osaltamme autamme saamaan jätteet hyötykäyttöön. 

Tänä vuonna alkoi kotikaupungissamme myös muovijätteen keräys. Sitä olimme jo toivoneet pitkään, koska muovijätettä syntyy runsaasti. Savon Sanomien pääkirjoituksessa todetaan aiheellisesti ”Jätteiden lajittelun kynnystä on madallettava”.  Vaivatonta jätteiden lajittelu ei ole ja on vaikea kuvitella kuinka se voitaisiin tehdä vaivattomammaksi. Yksi tekijä on ohjeiden ja määräysten lieventäminen. Esimerkiksi muovisten astioiden pesuvaatimus voitaisiin jättää pois. No, se ei asiaa auttaisi, koska pidempään asuinhuoneistossa säilytettynä jopa jugurttipurkit levittäisivät ikävää hajua huoneistoon.  

Entäpä, jos metalli-, lasi- ja muovijätteiden keräyspisteitä olisi lähempänä asutusta? Nykyäänhän ne ovat suurten kauppojen lähellä, ainakin Varkaudessa. Voisiko ajatella, että metalli-, lasi- ja muovijätteet kerättäisiin asuntojen läheltä pienemmillä autoilla, jotka veisivät jätteet isompiin jätteen keräyspaikkoihin? Tai niiden keruu ja kuljetus liitettäisiin jo nykyisin oleviin jätteiden kuljetusjärjestelmiin. 

Tällä tavalla jätteiden keräys ja kuljetus tulisi asukkaille vaivattomammaksi edes pieneltä osin.

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 78 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: