Brexitkö maailmanloppu?

Brexit, eli Ison-Britannian ero Euroopan Unionista, sai enemmistön taakseen kansanäänestyksessä. Siitä seurasi kohu, hämmennys ja suoranainen sekaannus erityisesti Isossa Britanniassa ja Euroopan Unionissa, mutta myös muualla. EU-parlamentissa viisi vuotta työskennellyt KD:n puheenjohtaja, Sari Essayah, on sanonut ”Ensimmäinen asia, mikä tulee Brysselistä mieleen, ei ole demokratia vaan byrokratia. Tämä pitäisi saada muutettua.

Essayahin lause inspiroi ajattelemaan demokratiaa ja byrokratiaa toisilleen vastakkaisina asioina. Demokratia on hyvä, mutta byrokratia paha. Tätä ei Essayah varmasti tarkoittanut, mutta katsotaanpa mitä nykyaikainen tietosanakirja, Wikipedia, sanoo demokratiasta:

Demokratia eli kansanvalta on kansanvaltaan perustuva valtiojärjestys tai hallitusmuoto. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa.

Suorin tapa toteuttaa kansan tahtoa on järjestää mahdollisimman monesta asiasta kansanäänestys. Seurauksena olisi erittäin usein toistuvat kansan äänestykset. Mitä suurempi alue, mitä enemmän eri kieltä puhuvia, eri uskontoa tunnustavia, tai uskonnottomia, ihmisiä alueella asuu, sitä suurempi on mielipiteiden kirjo. Suuren kansanjoukon mielipide saadaan vaihtelemaan voimakkaalla informaatiolla. Jo nyt on nähty, että Isossa Britanniassa vaaditaan uutta kansanäänestystä. Osa EU eron kannattajista on alkanut katua äänestyksen jälkeen. Mistä tämä kertoo? Se kertoo mm. siitä, että valtamedian päättäjien enemmistö kannattaa Euroopan Unionia ja siinä pysymistä. Perusteluina on useimmiten käytetty erilaisia taloudellisia perusteluja.

Uutisissa on toistettu sitä, että EU:n perustamisen alkuperäinen ajatus on ollut rauhan säilyttäminen Euroopassa. EU:n kannattajien pettymys Brexit äänestyksen jälkeen on purkautunut erilaisten talouselämän uhkakuvien maalailuna. Toki aivan oikeasti on epävarmuus lisääntynyt talouselämässä. Tämä näkyy erityisesti pörssikurssien voimakkaassa laskussa.

Onko Euroopan Unioni sittenkin perustaltaan ensisijaisesti talouselämän vaikuttajien, suuryritysten omistajien ja johtajien kannattama yhteenliittymä?

Henkilökohtaisesti olen kokenut ainoana hyötynä EU:sta itselleni sen, että niinä muutamana kertana, kun olen ollut ulkomaan matkalla Euromaassa, ei ole tarvinnut vaihtaa valuuttaa. Se on niin pieni hyöty, että sen vuoksi en äänestäisi Euroopan Unionissa pysymisen puolesta. Euroopan Unionissa pysymisen puolesta voisin äänestää, jos se olisi ihan oikeasti paras vaihtoehto sille, että saisimme elää ilman sotaa kotimaassani. Sitä ei Euroopan Unioni mielestäni ole.

Sodan voi välttää kaikkein varmimmin ystävällisillä suhteilla naapurimaihin. Siihen ei tarvita Euroopan Unionia, eikä sen mammuttibyrokratiaa.

Julkaissut Pekka Sevanto

Olen 76 vuotias eläkeläinen ja naimisissa Pirjo vaimoni kanssa, joka on minua parisen vuotta nuorempi. Asumme kahdestaan kerrostalohuoneistossa noin sadan tuhannen asukkaan kaupungissa Suomessa. Olemme molemmat tunnustavia kristittyjä. Yksi harrastuksistani on radioamatööritoiminta OH2BFS kutsulla vuodesta 1965 lähtien. Tällä hetkellä minulla ei ole omia laitteita, mutta käyn satunnaisesti pitämässä radioamatööriyhteyksiä Kuopiossa kerhoasemalta tunnuksella OH7AA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: